تعریف خشککن پاششی
خشککن پاششی یکی از انواع خشککنهای رایج در صنایع مختلف است. در این نوع خشککن، ابتدا مواد به صورت ذرات ریز درمیآیند و سپس در مجاورت با هوای داغ، خشک میشوند. عموما مواد با استفاده از اتمایزر اسپری میشود تا به صورت ذرات ریز درآید. خشککن پاششی متشکل از یک پمپ برای انتقال خوراک، اتمایزر، هیتر هوا، توزیعکننده هوا، محفظه خشک کردن و سیستمهایی برای جدا کردن ذرات از هوای خروجی است. این نوع خشککن در صنایعی مثل صنایع غذایی و دارویی که مواد حساس به دما هستند، کاربرد زیادی دارد. مشخصات محصول خروجی به عوامل مختلفی از جمله طراحی خشککن، مشخصات خوراک و پارامترهای فرآیندی بستگی دارد.
کاربردهای خشککن پاششی
خشککن پاششی در صنایع دارویی برای خشک کردن مواد دارویی مثل واکسنها، فرآوردههای خونی، پنیسیلین و … استفاده میشود. همچنین در صنایع غذایی (موادی مثل شیر، پروتئین سویا، کشک و … )، صنایع شیمیایی (موادی مثل کاتالیستها، آمینواسیدها و …)، صنایع کود (موادی مثل نیتراتها، نمکهای آمونیوم، فسفاتها و … )، صنایع شویندهها، بیوشیمی، صنایع سرامیک و غیره کاربرد دارد.
نحوه عملکرد خشککن پاششی
شکل 1 یک نوع خشککن پاششی را نشان میدهد. خوراک با استفاده از پمپ مناسب (معمولا منوپمپ) وارد اتمایزر میشود. اتمایزر با دور 20-15 هزار دور در دقیقه، خوراک را به ذرات ریز تبدیل میکند تا حداکثر انتقال حرارت صورت گیرد. اندازه ذرات بسته به نوع ورودی بین 20 تا 180 میکرون میتواند باشد. از سوی دیگر، هوای داغ با استفاده از هیتر یا مشعل تولید شده و از طریق توزیعکننده هوا وارد سیستم میشود.
شکل 1) نمایی از اسپری درایر
در محفظه خشک کردن، ذرات اسپری شده با جریان هوای داغ در تماس قرار میگیرد. انتقال حرارت و جرم به سرعت انجام میگیرد و پودر یا ذرات ریز خشک در زمان کم حاصل میشود. ذرات با اندازه بزرگتر از بخش انتهایی خشککن خارج میشود، در حالی که ذرات با اندازه کوچکتر همراه با هوای داغ وارد سیکلون میشود. هوا به صورت مماسی وارد سیکلون میشود. مواد جامد به دلیل چگالی بیشتر به دیواره برخورد میکند و به صورت مماسی به انتهای سیکلون حرکت میکند و هوا از بخش مرکزی به بالا منتقل میشود. اگر ذرات ریز باز هم در هوا وجود داشتند لازم است یک بگ فیلتر نیز بعد از سیکلون قرار گیرد. البته پیشنهاد میشود تهیه بگ فیلتر به بعد از تست عملیاتی موکول شود تا هزینه بی مورد به فرایند تحمیل نشود. در صورتی که بگ فیلتر لازم بود، تعدا بگ ها، قطر و طول طراحی میشود و به سادگی به فرایند اضافه خواهد شد. در انتهای سیکلون (یا بگ فیلتر) یک شیر روتاری ولو قرار میگیرد تا مواد به صورت پیوسته از محیط خارج شود و همزمان از خروج یا ورود هوا جلوگیری شود. همچنین شایان ذکر است که تعدادی چکش پنوماتیک در محفظه خشک کردن تعبیه میشود تا در صورت لزوم، برای جدا کردن ذراتی که به دیواره محفظه چسبیدهاند، استفاده شود.
اجزای کلی یک خشککن پاششی
مخزن تزریق مواد: یک مخزن مناسب برای خوراک ورودی باید در نظر گرفته شود. اندازه و جنس مخزن با توجه به مقدار خوراک و نوع خوراک انتخاب میشود. خوراک ورودی از این مخزن با استفاده از پمپ وارد سیستم خشککن میشود.
پمپ: خوراک ورودی (به صورت دوغاب، خمیر، محلول و …) باید توسط پمپ وارد سیستم شود. نوع پمپ با توجه به نوع خوراک انتخاب میشود. مثلا اگر خوراک به صورت دوغاب باشد، انرژی لازم برای پمپاژ آن بالاست لذا از پمپهایی با توان بالا استفاده میشود. منوپمپ از جمله پمپهایی است که در این خشککنها مورد استفاده قرار میگیرد.
اتمایزر: اتمایزر نقش اصلی در خشککن پاششی ایفا میکند. وظیفه اتمایزر این است که خوراک ورودی را به ذرات ریز تبدیل کند تا ضمن کاهش تنشی سطحی و افزایش سطح تماس، انتقال حرارت و جرم در مرحله بعدی عملیات حداکثر شود. شکل، اندازه و ساختار نهایی محصول تحت تاثیر عملکرد اتمایزر است. دو نوع اتمایزر در این خشککنها مورد استفاده قرار میگیرد: روتاری اتمایزر و نازل اتمایزر.
فن ورودی: یک فن دمنده در سیستم وجود دارد. وظیفه فن این است که هوا را با مقدار و فشار طراحی شده به سیستم هیتر هدایت میکند. پس از گرم شدن، هوا به بدنه اصلی خشککن منتقل شده و باعث خشک شدن مواد میشود. همانطور که ذکر شد، انتخاب نوع فن اهمیت زیادی دارد.
سیستم تولید هوای داغ: برای تولید هوای داغ میتوان از المنت های برقی یا سیستم هوای داغ با استفاده از مشعل استفاده نمود. سیستم هوای داغ با المنت برقی نسبتا ساده است ولی با توجه به قیمت برق هزینه ماهانه زیادی را به فرایند تحمیل می کند. سیستم مشعل گازی خود شامل دو دسته می شود. 1) استفاده از گاز خروجی مشعل و 2) تولید هوای داغ مطبوع ( بدون حضور محصولات احتراق). در حالت اول گازهای حاصل از احتراق با دمای مشخص (بین 70 تا 140سانتیگراد) به مواد برخورد میکنند و باعث خشک شدن آن میشوند. در حالت دوم هوای تمیز از یک مبدل حرارتی عبور میکند و گرمای گازهای حاصل از احتراق را دریافت میکند و سپس وارد سیستم می شود. هزینه ساخت سیستم هوای داغ مطبوع (تمیز) بیشتر است ولی کیفیت خروجی محصول را بالا می برد. همچنین در صنایع غذایی و دارویی لازم است از سیستم هوای داغ مطبوع (تمیز) استفاده شود. ظرفیت هوای داغ تولیدی با توجه به نوع سیستم مشخص می شود.
توزیعکننده هوای داغ: از توزیع کننده استفاده میشود تا جریان هوای داغ به صورت یکنواخت وارد سیستم شود. در این صورت حرارت به صورت یکنواخت به تمام ذرات میرسد و ذرات در شرایط یکسان خشک میشوند. همچنین سبب میشود انتقال حرارت بین هوای داغ و خوراک ورودی به بهترین شکل انجام شود.
محفظه خشک کردن: شامل بدنه اصلی (به شکل استوانه) با انتهای مخروطی شکل است. عملیات اصلی در این محفظه انجام میشود. در این محفظه، ذرات حاصل از اتمایزر با جریان هوای داغ برخورد میکند. در نتیجه رطوبت ذرات خارج شده و پودر یا ذرات خشک (محصول مورد نظر) حاصل میشود. بخشی از این ذرات (ذرات با اندازه بزرگ) از بخش انتهایی خشککن خارج میشوند. شایان ذکر است که چکشهای پنوماتیک در این قسمت تعبیه میشود تا اگر ذراتی به دیوارهها چسبیدند، با استفاده از این چکشها جدا شوند. همچنین محفظه خشککن با استفاده از موادی مثل پشم سرامیک عایقبندی میشود تا انتقال حرارت به محیط اطراف به حداقل برسد. نمایی از محفظه خشککن در شکل آورده شده است.
سیکلون: ذرات ریزتر تولید شده همراه با هوای داغ وارد سیکلون میشود تا در این بخش از هوا جدا شده و جمع آوری شوند. مکانیزم جداسازی در سیکلون، نیروی سانتریفوژ است. طراحی قطر، طول قسمت استوانه ای، طول قسمت مخروطی، ساخت ورود هوا به صورت مماسی و… در این بخش اهمیت زیادی دارد. نمایی از سیکلون در شکل آورده شده است.
بگ فیلتر: اگر ذراتی در خروجی هوای سیکلون وجود داشت، لازم است بعد از سیکلون یک بگ فیلتر قرار گیرد تا مواد به صورت 100 درصد از هوا جدا شوند. ذرات خشک روی سطح بگ باقی میمانند در حالی که هوا از آن عبور میکند و بدین ترتیب جداسازی انجام میشود. تعداد بگ ها، قطر، طول قسمت مکعبی، طول قیف و غیره نکات مهم در طراحی بگ فیلتر است.
روتاری ولو: به منظور خروج مواد از سیکلون و بگ فیلتر به صورت پیوسته از روتاری ولو استفاده میشود. در واقع روتاری ولو نقش انتقال مواد جامد از یک منطقه به منطقه دیگر بدون تغییر در فشار و یا ارتباط هوای دو منطقه است. طراحی اصولی روتاری ولو اهمیت زیادی بخصوص در سیکلون دارد. اگر روتاری ولو هوای زیادی از خودش عبور دهد عملکرد سیکلون افت چشمگیری خواهد داشت. شکل نمایی از روتاری ولو را نشان میدهد.
فن خروجی: وظیفه مکش هوای ورودی از سیستم به محیط توسط این فن انجام میشود. انتخاب درست فن (از نظر فشار و دبی هوا) ارتباط مستقیم با عملکرد کل سیستم (از بخش اصلی تا سیکلون و بگ فیلتر) دارد.
مزایای خشککن پاششی
از جمله مزایای خشککن پاششی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کیفیت و خواص محصولات کاملا قابل کنترل است و در کل فرآیند خشک کردن دستخوش تغییر نمیشود. همچنین میتوان ادعا کرد که کیفیت محصول خروجی در این خشککنها بالاتر از خشککنهای دیگر است.
- مواد دارویی و مواد حساس به دما را میتوان در فشار محیط و دمای پایین خشک کرد.
- عملیات در خشککن پاششی نسبتا آسان است و میتوان در عملیات پیوسته، مقدار محصول زیادی از سیستم گرفت.
- هر گونه خوراک اعم از امولسیون، خمیری، دوغاب و … که قابل پمپ شده باشد، قابلیت خشک شدن در این خشککن را دارد.
- خوردگی در این خشککن حداقل است و چون موادی که با سطح خشککن برخورد میکنند عموما مواد عاری از رطوبت هستند، انتخاب نوع ماده برای ساخت خشککن پیچیدگی خاصی ندارد.
- مصرف انرژی کمی و بارده بالایی دارد.
شکل 3) نمایی از اسپری درایر
طراحی، ساخت و خدمات پس از فروش
شرکت شیمی صنعت ونداد با استفاده از دپارتمان مهندسی و با بکارگیری نیروهای نخبه ایرانی اقدام به طراحی و ساخت این نوع خشک کنها با بالاترین کیفیت و همگام با دانش روز جهان کرده است. نکات زیادی در طراحی و ساخت این نوع خشک کنها اهمیت دارد که تمام این نکات با توجه به آزمایشات مختلف در مقیاس آزمایشگاهی، پایلوت، بنچ و صنعتی بدست آمده و در محصول نهایی رعایت میشود. رنج وسیعی از خشک کن پاششی توسط دپارتمان مهندسی طراحی و ساخته شده است. جدول 1 برخی از پارمترهای طراحی را برای خشککن مذکور آورده است. لازم به ذکر است برای مواد مختلف درخواستی تمام پارامترها دوباره چک می شود و اعداد مذکور ممکن است برای هر پروژه متفاوت باشد. دستگاه های ساخته شده تا 1 سال گارانتی تعمیر دارند. نحوه کار با این سیستم به صورت حضوری توسط مهندسین شرکت آموزش داده میشود و همچنین نکات مختلف این سیستم شامل نحوه استارت اولیه، تنظیمات حین عملیات، نحوه خاموش کردن سیستم، تعمیر و نگهداری و غیره در دفترچه ای مجزا (فاینال بوک) تحویل داده خواهد شد.
جدول 1) پارامترهای طراحی برای برخی مدل های رایج اسپری درایر
Dimensions
(m) |
Outlet Temperature ( | Inlet Temperature ( | Evaporation rate (kg/hr) | Model |
1 2 | 80-90 | 150-450 | 5 | Vandad-spdr-5 |
3.5 7 | 80-90 | 150-450 | 100 | Vandad-spdr-100 |
4.5 10 | 80-90 | 150-450 | 250 | Vandad-spdr-250 |
7.5 12 | 80-90 | 150-450 | 500 | Vandad-spdr-500 |
9 14 | 80-90 | 150-450 | 1000 | Vandad-spdr-1000 |
باد…..
لطفا جهت دریافت کاتالوگ و استعلام قیمت با ما تماس بگیرید.